Poolse LGBT+-activiste hardhandig opgepakt in eigen huis

In Polen is de LGBT+-activiste Małgorzata Szutowicz opgepakt. Dat gebeurde gisteren in haar eigen huis, waar ze van de politie niet de tijd kreeg om zich geheel aan te kleden. De arrestatie zou hardhandig zijn uitgevoerd. Uit de aanklacht van het OM blijkt dat Szutowicz wordt aangeklaagd wegens het vernielen van een busje met homofobe teksten.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Politieagenten in burger drongen dinsdagochtend Szutowicz’ huis binnen. Volgens een huisgenoot van de activiste hebben de agenten zich niet geïdentificeerd of vermeld waarom ze Szutowicz oppakten. Later bleek dat ze mee was genomen naar het kantoor van de openbaar aanklager om verhoord te worden.

De activiste is aangesloten bij de organisatie Stop Bzdurom (“Stop Onzin”), die zich afzet tegen de opkomst van het rechts-conservatieve in de Poolse maatschappij.  

Uit de aanklacht van het OM blijkt dat ze is opgepakt voor een actie tegen een busje waar homofobe teksten op stonden. Volgens het spandoek dat aan het busje hing promoot de LGBT+-gemeenschap pedofilie en masturbatie.

Het OM wil Szutowicz vervolgen voor hooligan-gedrag, het leksteken van de banden van het busje, het doek met de teksten los te snijden en het verwonden van een persoon.

In een sarcastische reactie op de aanklacht zegt Stop Bzdurom: “De hooligan-aanklacht is het perfecte excuus om een persoon te ontvoeren uit een appartement, deze zonder schoenen naar het kantoor van de aanklager te brengen en geen informatie over hen te geven. Het grote succes van de Poolse officier van justitie en politie! We zijn onder de indruk!”

Het is nog onzeker of Szutowicz wordt vrijgelaten. De arrestatie volgde een dag na de herverkiezing van president Duda, die bekend staat om zijn afkeer van de LGBT+-gemeenschap. Ook wordt zijn partij PiS bekritiseerd vanwege het “uithollen van de rechtsstaat”.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen