Poolse journalist biedt op tv excuses aan voor 8 jaar LGBT+-haat

Acht jaar lang zorgde regeringspartij PiS voor een haatcampagne op de Poolse publieke omroep jegens de LGBT+-gemeenschap. Staatszender TVP onderkent nu de schade die is aangericht. Met een trillende stem bood een journalist op live-tv excuses aan.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De excuses werden aangeboden in het programma Gast van de avond, waar LGBT+-activisten Bart Staszewski en Maja Heban te gast waren. Presentator Wojciech Szeląg begon het gesprek met enkele woorden over hoe de publieke zender TVP de LGBT+-gemeenschap behandelde. 

"Jarenlang zijn er in Polen beschamende woorden gericht aan personen, puur gebaseerd op het feit dat zij kiezen om voor zichzelf te bepalen wie zij zijn en van wie zij houden. LGBT+'ers zijn geen ideologie, maar mensen. Namen, gezichten, vrienden en familie. Deze mensen verdienen het om het woord "sorry" te horen. Daarom bied ik vandaag mijn excuses aan."

De excuses kwamen voor de LGBT+-activisten aan tafel als een welkome boodschap na jaren van stigmatisering. Staszewski schrijft op Twitter/X: "Ik zat daar en hoorde de trillende stem van de journalist. Hij bood zijn excuses aan, nadat in diezelfde studio jarenlang LGBT+-personen werden beschreven als een bedreiging. Het ontroerde me... Excuses zijn een belangrijk onderdeel van verzoening. Dit is het Polen waarvoor ik wil vechten."

Tusk

De veranderingen in de Poolse publieke omroep zijn doorgevoerd na een verkiezingsoverwinning van oud-premier Donald Tusk. Met een coalitie van partijen wist hij de meerderheid te halen, waardoor hij PiS uit de regering kon houden. Een van de eerste acties die zijn regering ondernam was de bezem halen door de publieke omroep, die verworden was tot een propagandakanaal van regeringspartij PiS. Daarop werden jarenlang onder andere anti-LGBT+-berichten verspreid.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen