Pools homostel reist af naar het Vaticaan om de paus om hulp te vragen

De Poolse YouTubers en filmmakers Jakub en Dawid Myceck-Kwiecinski zijn afgereisd naar Vaticaanstad om paus Francis om één simpel ding te vragen: hulp. Hand in hand staat het stel op het plein van het Vaticaan met een regenboogvlag waarop ‘HELP’ staat geschreven.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De reden voor deze actie is de groeiende afkeer tegen de LHBTI-gemeenschap in Polen die steeds vijandiger wordt. Dit is onder andere te zien door het toenemende aantal ‘LHBTI-vrije zones’. In een derde van Polen wordt de LHBTI-ideologie openlijk verboden en ook de hoeveelheid rellen is aanzienlijk toegenomen. Door meerdere malen terug te keren op het plein van het Vaticaan hoopt het koppel de aandacht te trekken van de paus. De vlag wapperde daarom ook tijdens een gebed dat de Paus uitvoerde vanaf zijn balkon.

‘’De katholieke kerk heeft onze lokale autoriteiten geïnspireerd om de LHBTI-vrije zones op te stellen in Polen, maar wij geloven dat deze acties niet samen gaan met paus Francis’ kijk op de gemeenschap’’, verklaart het stel. ‘’Poolse bisschoppen noemen ons pedofielen. Ze zeggen zelfs dat COVID-19 een straf is voor de wereld door de groeiende LHBTI-acceptatie’’.

Paus Francis heeft zich een aantal keren uitgesproken over de LHBTI-gemeenschap. Zo heeft hij gezegd dat hij homo’s niet veroordeelt en iedereen die dat wel doet ‘’geen menselijk hart heeft’’. Hoewel de paus nog geen concrete actie heeft genomen voor de emancipatie van de LHBTI-gemeenschap, is hij wel de meest tolerante paus tot dusver met betrekking tot het onderwerp. Het stel is verder verrast over de openlijke steun die ze kregen van katholieken tijdens de actie. ‘’Niemand voelde zich beledigd door de vlag en de politie heeft ons ook niet weggestuurd’’.

Het openlijk activistische stel heeft tijdens de pandemie al eerder actiegevoerd door regenboogmondkapjes uit te delen op straat in de zogenaamde ‘LHBTI-vrije zones’. Dit is te zien in een video die de YouTubers hebben gepost op hun kanaal. In de video zijn veel gemixte reacties te zien – van dankbare tot haatvolle reacties.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen