Opnieuw homofobe spreekkoren bij bekerfinale. Niemand greep in.

Tijdens de bekerfinale gisteren zongen Ajax-supporters luidkeels "Xavi Simons is homo". Hoewel er regels zijn rond discriminerende spreekkoren werd er niet ingegrepen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De PSV-speler Xavi Simons werd al eerder bejegend met homofobe leuzen. Tijdens de halve finale in het KNVB-bekertoernooi tegen Spakenburg kreeg hij hetzelfde liedje te horen. Na dat incident gaf de KNVB aan met nieuw beleid te komen om dit soort spreekkoren aan te pakken, maar de leuzen konden tijdens de bekerfinale gewoon gescandeerd worden. Hoewel er kan worden ingegrepen bij discriminerende acties van het publiek, gebeurde dit niet. Ook antisemitische leuzen werden gisteren niet aangepakt. 

In een antwoord op Kamervragen over eerdere homofobie in het voetbal gaf Minister van Sport Connie Helder aan dat de KNVB al de mogelijkheid heeft om wedstrijden stil te leggen bij discriminerende spreekkoren. Eerst wordt er dan door de stadionspeaker gevraagd om te stoppen. Daarna wordt de wedstrijd bij aanhoudende spreekkoren stilgelegd. Beide maatregelen vonden gisteren niet plaats.

Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) beklaagt zich op Twitter over het gedrag van de voetbalfans. "Ah kijk. Het Ajax-publiek doet gezellig mee met Spakenburg en Volendam qua anti-homo spreekkoren richting Simons. Chique." 

Het COC roept al tijden op om een eind te maken aan de spreekkoren, zonder succes. Ook PSV riep na de zangpartij tegen speler Simons een maand geleden het publiek op om ermee te stoppen. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen