Ook Ierse gemeente verbreekt vriendschapsband met Poolse "LGBT-vrije" stad

Opnieuw moet een Poolse stad het met een vriend minder doen. De Ierse stad Fermoy heeft haar stedenband met het Poolse Nowa Dęba verbroken. Aangezien de Poolse stad zich tot een "LGBT+-vrije zone" heeft uitgeroepen, zette Fermoy een punt achter de veertienjarige vriendschap.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De stad in het zuidwesten van Ierland overwoog de stap al sinds maart, toen er verontwaardigd op de verklaring van Nowa Dęba werd gereageerd.  

Een gemeenteraadslid sprak toen zijn afschuw uit over de beslissing van de Poolse vriend. “We moeten tegen dit soort mensen in verzet komen. Je kan in 2020 niet zo’n beslissing maken en er zomaar mee weg komen,” sprak hij. Afgelopen woensdag werd de knoop doorgehakt door het gemeentelijke comité dat daarover gaat.

In juli besloot de stad nog een brief te schrijven naar de Nowa Dęba, waarin werd benadrukt dat Fermoy diens opvattingen over de LGBT+-gemeenschap afkeurt. De Poolse stad had tot september om te reageren.

Sinds deze week is hun vriendschapsband dus officieel verbroken. De lokale afdeling van de sociaaldemocratische partij juicht het besluit toe. “We hebben in Ierland op heel veel sociale onderwerpen progressie gezien, zoals de openstelling van het huwelijk. Daarom moeten we als een samenleving opstaan tegen discriminatie en het uitwissen van de LGBT+-gemeenschap," benadrukt de partij.

Fermoy is niet de eerste stad die de banden met een Poolse zusterstad doorsnijdt vanwege de kwestie rond de “LGBT+-vrije zones”. Het Nederlandse Nieuwegein deed dat in juli. De stad zag toen een vriendschap met het “LGBT+-vrije” Pulawy niet meer zitten. Ook het Franse Saint-Jean-de-Braye keerde zich in februari tegen het beleid van haar Poolse zusterstad en beëindigde de vriendschap.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen