Franse gemeente verbreekt banden met Poolse tweelingstad wegens ‘LGBT-free zones’

De Franse gemeente Saint-Jean-de-Braye heeft de banden verbroken met hun tweelingstad Tuchow in Polen. De gemeente maakte deze keuze naar aanleiding van de ‘LGBT-free zones’ in Polen, waar Tuchow vorig jaar mee instemde.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

In mei 2019 stemde Tuchow in met het anti-LGBTQ beleid. Deze keuze schoot de Franse gemeente in het verkeerde keelgat. Daarom nam Saint-Jean-de-Braye eind vorige week het besluit om hun banden te verbreken met de Poolse stad. In een verklaring zeiden ze: “Frankrijk zet zich in voor de bestrijding van mensenrechtenschendingen op basis van seksuele geaardheid.” “We kunnen niet accepteren dat de banden die onze twee steden verenigen door een eedaflegging worden aangetast. Wij veroordelen het standpunt van onze tweelingstad Tuchow.”

De burgemeester van Tuchow, Magdalena Marzalek, zegt dat ze de vriendschappelijke relaties zal verbreken, omdat Tuchow niet langer in staat zal zijn om bezoekers uit de Franse gemeente te sponsoren. Volgens de Associated Press zei Marszalek dat velen in haar gemeenschap het oneens zijn met de verklaring die vorig jaar is aangenomen door lokale raadsleden van de regerende conservatieve partij in Polen.

Het standpunt van Saint-Jean-de-Braye komt wellicht niet als een grote verrassing. Afgelopen december nam jaar het Europees Parlement een resolutie aan die gemeenten en regio’s in Polen met een ‘LHBT-vrije zone’ expliciet veroordeelt. Een ruime meerderheid van 463 stemden voor de resolutie, 107 stemden tegen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen