Oegandees constitutioneel hof verwerpt zaak tegen doodstraf voor homoseksualiteit

Het constitutionele hof van Oeganda weigert een anti-LGBT+-wet, die de doodstraf bevat voor bepaalde homoseksuele handelingen, nietig te verklaren of op te schorten. De zaak werd aangespannen door LGBT+-activisten, volgens wie de wet in strijd is met hun persoonlijke vrijheid.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het constitutionele hof stemde unaniem tegen het verzoek om de wet ongeldig te verklaren. Dat verzoek was ingediend door twee professoren aan de rechtenfaculteit van de Makerere Universiteit in Kampala, wetgevers van de regerende partij en LGBT+-activisten.

Volgens hen schendt de wet de fundamentele rechten die beschreven zijn de Oegandese grondwet, waaronder het verbod op discriminatie en het recht op privacy. De indieners vinden ook dat het in strijd is met de verplichtingen van Oeganda op grond van de internationale mensenrechtenwetgeving, waaronder het VN-verdrag tegen foltering.

Het hof ziet niets in het ongeldig verklaren van de wet, alhoewel sommige onderdelen zijn geschrapt. Zo hoeven personen die verdacht worden van homoseksualiteit zich niet periodiek bij de politie te melden. Dat vond het hof tegen het recht op privacy ingaan.

Westerse kritiek

Seks met iemand van hetzelfde geslacht wordt volgens de beruchte wet bestraft met een levenslange gevangenisstraf. Voor seks met een minderjarig persoon van hetzelfde geslacht geldt de doodstraf, evenals voor personen die hiv-positief zijn en seks hebben met hetzelfde geslacht.

De Oegandese wet heeft het land veel kritiek opgeleverd, met name vanuit het Westen. Verschillende Europese landen hebben hierdoor subsidiegeld aan Oeganda bevroren. Ook werd een extreem-homofobe politica de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen