Oeganda wil opnieuw doodstraf voor homo’s invoeren

Oeganda heeft donderdag een wet aangekondigd die homoseksualiteit met de dood moet bestraffen. Volgens de regering van het Afrikaanse land moet die wet de toename van “onnatuurlijke seks” in het land beteugelen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De wet was vijf jaar geleden door het Hooggerechtshof van het land tegengehouden. De overheid wilde wet – in de volksmond bekend als “Dood aan de homo’s” – toch doorzetten. Nu dient de regering de wet dus opnieuw in.

“Homoseksualiteit is voor Oegandezen niet natuurlijk, maar op scholen worden vinden massale wervingsacties plaats. Er wordt gepromoot dat mensen zo geboren worden, dat is niet waar,” vertelde de minister van Ethiek en Integriteit aan Reuters.

Hij zegt dat de huidige wet die homoseksualiteit verbiedt niet voldoende is. “We willen ervoor zorgen dat zelfs het promoten van homoseksualiteit crimineel is. Degenen die die deze ernstige daden verrichten moeten ter dood worden gebracht.”

Eerder deze week werd bekend dat een LHBT+-activist in zijn eigen huis is vermoord. Hij zou met een machete zijn aangevallen. Homoseksualiteit is in Oeganda momenteel al strafbaar en er rust een groot maatschappelijk taboe op. Nu wil de regering dus een stapje verder gaan met de doodstraf in te voeren.

Om stil te staan bij de onderdrukkende situatie voor LHBT’ers in Oeganda, zendt OUTtv vanavond twee topdocumentaires over dit land uit. Om 20:00 beginnen wij met de bekroonde documentaire Call Me Kutchu, over de moord op de Oegandese homoactivist David Kato in 2011. Hij moest zijn strijd voor gelijke rechten met zijn leven bekopen. Een indringend verhaal over de giftige mentaliteit tegenover homoseksuelen in Oeganda.

Hierna kan je om 21:30 kijken naar The World's Worst Place To Be Gay. Volgens documentairemaker Scott Mills, zelf openlijk homoseksueel, is niet Noord-Korea of Saudi-Arabië de slechtste plek om homoseksueel te zijn, maar Oeganda. Hij duikt in het leven van de homogemeenschap en spreekt met de mensen die de haatcampagne tegen homoseksuelen aanwakkeren.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen