Nieuwegein verbreekt vriendschapsband met Poolse Pulawy om 'LGBT-free zone'

Nieuwegein verbreekt de vriendschapsband met Pulawy definitief, nadat de Poolse stad onlangs een ‘LGBT-free zone’ instelde. De Nederlandse stad is niet de eerste: in februari verbrak Franse gemeente Saint-Jean-de-Braye om dezelfde redenen de banden met hun Poolse tweelingstad Tuchow.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Wethouder Marieke Schouten plakt symbolisch regenboogstickers op de welkomstborden van de stad, over Pulawy heen. “Dit is een statement. Homovrije zones zijn not done”, zegt ze tegen RTV Utrecht. Ze hoopt de LGBT-gemeenschap in Pulawy op deze manier een hart onder de riem te steken. 

Maar het blijft niet alleen bij de stickers: burgemeester Frans Backhuijs stuurde in maart namens de gehele gemeente een brief naar de burgemeester van Pulawy. Nieuwegein uitte in de brief haar zorgen over de uitsluiting van mensen op grond van hun seksuele geaardheid. Op die brief is nooit officieel gereageerd. 

Andrzesj Duda, de zittende president van Polen, werd onlangs met een minimale marge herkozen. In de verkiezingscampagne beloofde hij de rechten van homoseksuelen te gaan inperken. Onder Duda’s bewind verklaarden verscheidene Poolse regio’s zichzelf “LGBT+-vrij”.  


Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen