Nederlandse minister belooft minder intimiderende ondervragingen LHBT-vluchtelingen

outtv, gay, news, ind, vluchtelingen, lhbt, lhbti, homo, asielzoekers, Mark Harbers
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
LHBT'ers die naar Nederland vluchten omdat ze in het land van herkomst niet veilig zijn, worden in Nederland door beoordelaars van het IND verhoord om de echtheid van hun verhaal te bepalen. Die beoordelaars weten dat de mensen vaak geen harde bewijzen kunnen leveren wat betreft hun seksualiteit of genderidentiteit, maar alleen een verklaring dat zij tot zo'n groep behoren is ook niet genoeg. Tot nu toe gebeurde die ondervraging op een 'westerse' manier, schijft de staatssecretaris.
 
Voortaan krijgt een lesbische vluchteling bijvoorbeeld geen persoonlijke vragen meer over haar eerste vriendinnetje, maar open vragen over ervaringen. Dat maakt staatssecretaris Harbers bekend in de brief over deze 'geloofwaardigheidsbeoordelingen'. Directe, openlijke vraagstelling kan intimiderend overkomen op mensen die zijn gevlucht omdat ze het risico lopen op vervolging. Voortaan worden vluchtelingen daarom gevraagd zo open mogelijk te vertellen over hun beleving van bijvoorbeeld seksualiteit, zodat de beoordelaars een 'zoveel mogelijk authentiek' verhaal te horen krijgen.
 
Omdat bijvoorbeeld seksuele geaardheid een reden kan zijn om een verblijfsvergunning te krijgen, kunnen andere vluchtelingen in de verleiding raken om een valse verklaring af te leggen. Dat moet deze nieuwe manier van ondervragen ook voorkomen. "We willen de mogelijkheid dat iemand een voorgekookt verhaal vertelt, zo klein mogelijk maken", aldus een woordvoerder van het ministerie tegen Trouw.
 
Bron: Trouw
Beeld: HAI YANG

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen