"Meerderheid Polen voor openstelling huwelijk", maar mentale gezondheid LGBT+'ers achteruit

Een meerderheid van de Polen zou er geen probleem mee hebben als koppels van hetzelfde geslacht zouden mogen trouwen, zegt een Poolse LGBT+-organisatie op basis van een onderzoek onder de Poolse bevolking. Dit is in contrast met de huidige Poolse wetgeving, die zelfs de mentale gezondheid van LGBT+'ers zou schaden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De organisatie Miłość Nie Wyklucza, die ervoor strijdt om het  homohuwelijk legaal te maken in Polen, hield een peiling onder de bevolking over dit onderwerp. Wat blijkt is dat 56 procent van de Polen vóór openstelling van het huwelijk zou zijn. 65 procent van de ondervraagden zou er geen probleem mee hebben als LGBT+-koppels kinderen opvoeden. De organisatie presenteert die resultaten in de Poolse krant Gazeta Wyborcza.

De cijfers vertalen zich enkel niet in het politieke discours van Polen. De huidige conservatieve regering onder leiding van de PiS-partij voert al jaren een felle anti-LGBT+-campagne. Uit recent onderzoek zou zelfs blijken dat het de mentale gezondheid van deze groep zou aantasten. Reuters meldt dat 44 procent van de Poolse LGBT+'ers met depressieve klachten zou rondlopen, iets wat in 2017 nog maar 28 procent was.

Het Poolse beleid ook effect op de ouders van LGBT+'ers die minder accepterend zouden zijn geworden, schrijven de onderzoekers van het Centrum voor onderzoek over vooroordelen van de Universiteit Warschau. 61 procent van de moeders en 54 procent van de vaders zouden hun LGBT+-kind accepteren, tegenover respectievelijk 68 en 59 procent in 2017.

Tegen Reuters laat de Poolse minister van Justitie weten dat LGBT+'ers gelijk zijn onder de grondwet en dat de regering enkel wil dat de "LGBT+-ideologie" niet op scholen wordt onderwezen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen