Massaal applaus in Italiaanse senaat als anti-homofobie sneuvelt

Toen een wet die onder meer discriminatie tegen LGBT+’ers moest verbieden werd weggestemd in de Italiaanse senaat, barstte er een oorverdovend applaus los. De wet was controversieel, zowel conservatieve partijen als het Vaticaan waren mordicus tegen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het wetsvoorstel kwam van de progressieve Democratische Partij, die al lange tijd probeert om de wet door het parlement te loodsen. In de Italiaanse Tweede Kamer was dat gelukt, maar de Senaat bleek toch een brug te ver. Hoewel Italië al een wet heeft die discriminatie verbiedt, benoemde deze nieuwe wet expliciet gender, LGBT+-personen en personen met een beperking. Dit is in de huidige wet nog niet het geval. Haatmisdrijven zouden met de nieuwe wet daarmee hetzelfde bestraft worden als racisme.

Critici van de wet waren bezorgd. Met name de conservatief-populistische partij Lega van Matteo Salvini en het Vaticaan bestempelden de wet als een inperking van de vrijheid van meningsuiting. Het Vaticaan vreesde dat zij verplicht zou worden om het sluiten van een homohuwelijk in de Katholieke Kerk te moeten accepteren.

De conservatieven trokken in de Senaat aan het langste eind. 154 senatoren stemden tegen, 131 stemden voor. Bij het bekendmaken van de uitslag barstte er een applaus los.

“De wet is dood,” concludeerde de Democraat Dario Parrini aan het eind van de stemming.

Italië kent sinds 2016 het recht op huwelijk met hetzelfde geslacht, maar conservatieve en religieuze sentimenten zijn nog steeds alom vertegenwoordigd in de politiek en de samenleving. LGBT+-organisaties hebben daardoor moeite met lobbyen voor wetgeving die de gemeenschap moet beschermen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen