Libanon verbiedt LGBT+-bijeenkomsten

Bijeenkomsten die “seksueel perverse handelingen promoten” worden in Libanon aan banden gelegd. In een van de ooit meest ‘liberale’ landen van het Midden-Oosten gaat de inperking van LGBT+-rechten onverminderd door.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het verbod is uitgevaardigd de minister van Binnenlandse Zaken, na een succesvolle campagne van conservatief-religieuze organisaties. Hoewel homoseksualiteit in Libanon nog altijd verboden is, kent met name de hoofdstad Beiroet een relatief veilig klimaat voor LGBT+’ers. In de buitenwereld moeten zij zich vaak nog verborgen houden, maar de stad kent een aantal plekken waar zij zichzelf kunnen zijn.

Die plekken lijken nu te worden ingeperkt door de regering, onder druk van een haatcampagne tegenover LGBT+’ers die zelfs zijn weg vond in het parlement. Een Pride-evenement op 26 juni moest al verplaatst worden vanwege doodsbedreigingen, net zoals in 2019. Minister Bassam al-Mawlawi heeft in een brief uitgelegd dat op grond van “religieuze principes” en “gewoontes en tradities” LGBT+-bijeenkomsten vanaf heden verboden zijn.

Het nieuwe verbod is volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch ongrondwettig, aangezien het de vrijheid van vereniging aantast. De organisatie vreest de gevolgen van het verbod voor de gemeenschap, aangezien duidelijk is geworden dat de overheid er niet voor zal terugdeinzen om geweld te gebruiken. Daarbij komt dat de situatie van LGBT+’ers in de afgelopen tijd al drastisch veranderd is. Volgens Oxfam Novib hebben LGBT+’ers als gevolg van de economische en covid-crisis relatief meer moeite met het vinden van een baan en woonruimte. Ook de mentale gezondheid van LGBT+’ers in het land gaat achteruit.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen