KNVB legt voetbal stil bij homofobe spreekkoren, na oproep COC

Zingen voetbalfans in het stadion dat een speler homo is? Roepen ze dat ‘alle boeren homo zijn’? Dan gaan de spelers de kleedkamer in. Na een oproep van het COC en supportersverenigingen Roze Kameraden en Roze Règâhs, voegt voetbalbond KNVB nu daad bij het woord: wedstrijden worden bij homofobe spreekkoren stilgelegd.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Bij een incident komt er eerst een waarschuwing door de stadionspeakers. Bij twee waarschuwingen wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. Daders krijgen een stadionverbod van maximaal achttien maanden, laat de KNVB weten.

"Voetbal is voor iedereen en van iedereen", zegt Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal. "Daar horen geen spreekkoren bij waarin het woord homo als scheldwoord wordt gebruikt. Gezamenlijk hebben we die grens getrokken. De stappen die we nu zetten, zullen we evalueren om te bekijken of ze het gewenste resultaat opleveren."

Eerder deze maand kwam LGBT+-belangenorganisatie COC samen met de ‘roze’ supportersverenigingen van Feyenoord en ADO Den Haag met een petitie. “Door niet op te treden tegen spreekkoren, wek je als club de indruk dat discriminatie ‘normaal’ is. Dat is het niet,” aldus de initiatiefnemers. “Je moet consequent optreden en bij dit soort spreekkoren de wedstrijd stilleggen,” was de eis. Daar gaat de KNVB nu in mee.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen