Kinderen van same-sex ouders net zo gelukkig

outtv, gay, same-sex ouders, twee vaders, twee moeders, gelukkig, volkskrant
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Voor het onderzoek vergeleek Bos same-sex ouders met hetero-ouders in het dagelijks leven. “We kijken naar het welbevinden van de kinderen, zowel sociaal als geestelijk. Hoe tevreden zijn ze, hoe gelukkig. En hoe functioneren ze, op school, binnen het gezin. Dat doe je via observaties, door te filmen of zelf aanwezig te zijn en via vragenlijsten,” zegt Bos tegen De Volkskrant.

Uit die onderzoeken blijkt dat kinderen met twee vaders of moeder niet meer angsten en depressies hebben of grensovertredend gedrag vertonen dan kinderen die in een vader-moeder gezin zijn geboren. Ze krijgen wel te maken met begrensde acceptatie vanuit de maatschappij.

Bos is nog lang niet klaar met onderzoeken. Zo is ze nu ook bezig met onderzoek naar meeroudergezinnen. “Die zie je in Nederland steeds meer: een homostel dat samen met een lesbisch stel een kind krijgt en gezamenlijk grootbrengt, een (lesbische) vrouw met een homostel of een lesbisch stel met een homoseksuele vriend of kennis. In het buitenland moet ik dit fenomeen trouwens vaak toelichten. Dat kennen ze niet. Dus die man is niet alleen spermadonor, vragen ze dan. Het blijkt heel Nederlands.”

Lees het volledige interview met Bos hier.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen