42 parlementariërs stemden voor, 36 tegen. De wet moet nog wel twee keer door het parlement voordat deze in werking kan treden. Als die uiteindelijk wordt aangenomen, wordt conversietherapie gezien als een mensenrechtenschending. Psychologen die zich toch schuldig maken aan deze vorm van therapie kunnen hun licentie voor vijf jaar verliezen.
Nitzan Horowitz, de fractievoorzitter van de linkse partij Meretz en indiener van de wet noemde het resultaat een “historische verandering” voor Israël.
Toch legt de stemming een bom onder de toch al broze Israëlische coalitie. Twee partijen die daarvan deel uitmaken stemden voor, terwijl de conservatieve partijen in de coalitie fel tegen zijn. De partij Verenigd Thora-Jodendom dreigt nu om wetten te gaan indienen waar de progressievere partijen fel op tegen zijn. De minister van volksgezondheid noemde de progressieve coalitiepartners “verrot”, terwijl de vicepremier op twitter beloofde dat hij ervoor zal zogen dat “elke Israëliër de vrije keuze behoudt over zijn of haar identiteit”.
De verschillende opvattingen over LGBT+-rechten zijn vaker een heet hangijzer in de Israëlische coalitie. Zo zei Rafi Peretz, de minister van onderwijs, eerder al dat hij een voorstander is van conversietherapie, waarna de Israëlische premier Netanyahu diens uitspraken moest afkeuren.
Israël is niet het enige land waar er vaart wordt gezet achter een verbod op conversietherapie. De Britse premier Boris Johnson stelde begin deze week voor om ook zo'n verbod in te voeren. Hij noemde de therapie “weerzinwekkend” en benadrukte dat dit volgens hem geen plaats heeft in een ontwikkelde samenleving.
Conversietherapie is berucht om de schadelijke gevolgen voor LGBT+’ers. Het zou angststoornissen en depressie kunnen veroorzaken. In Nederland en België is homo-genezing nog niet verboden. In Nederland is een verbod wel in de maak en ook in België gaan er geluiden op op een einde te maken aan de therapie.