Irak verbiedt term "homoseksueel" in media, moet "seksuele afwijking" worden

In Irak wordt het gebruik van "homoseksueel" in de media verboden. In plaats daarvan moet de term "seksuele afwijking" worden gebruikt. Het verbod op het woord zou ook voor sociale media moeten gelden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De beslissing komt van de Iraakse Commissie voor Communicatie en de Media, die berust is met de regelgeving op dat gebied. Persbureau Reuters citeert een overheidsdocument waarin de beslissing zou zijn uitgewerkt. Een overheidswoordvoerder bevestigt de beslissing, hoewel een overheidsbron tegen het persbureau zegt dat er nog een officiële goedkeuring nodig is.

Ook de term "gender" zou in de ban worden gedaan. Bovendien gaat het verbod niet enkel gelden voor de reguliere media. Ook social media en zelfs ontwikkelaars van apps voor telefoons zouden censuur moeten gaan plegen. De straf voor het overtreden van het verbod is nog niet bekend.

Hoewel homoseksualiteit in Irak niet officieel verboden is, is de acceptatie er laag. Als reactie op de recente koranverbrandingen in Scandinavische landen zijn er de afgelopen tijd regelmatig regenboogvlaggen in de fik gestoken. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen