Irak behandelt wet met mogelijke doodstaf op homoseksualiteit

In het Iraakse parlement wordt een wet behandeld die de doodsstraf moet gaan invoeren voor homoseksuele handelingen. Ondanks dat de behandeling is uitgesteld vanwege onenigheid over amendementen, maken Westerse diplomaten zich zorgen over de gevolgen op de betrekkingen met het land.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De wet is oorspronkelijk een anti-prostitutiewet, maar een amendement in die wet regelt dat seks met hetzelfde geslacht strafbaar wordt. Een schuldig bevonden homoseksueel zou zodoende een levenslange gevangenisstraf of de doodsstraf kunnen krijgen.

Volgens persbureau Reuters stond behandeling van de wet afgelopen maandag op de agenda, maar kwam deze uiteindelijk niet aan bod vanwege tijdgebrek. Ook zou er onder parlementariërs onenigheid zijn over specifieke amendementen.

Toch schrijft Reuters dat Westerse diplomaten zich zorgen maken over de wet. Een anonieme bron zegt tegen het persbureau: “Het wordt heel moeilijk om nauwe samenwerking met Irak thuis te kunnen verkopen. We zijn heel, heel erg direct geweest: als de wet op deze manier wordt aangenomen dan heeft dat catastrofale gevolgen voor onze bilaterale en handelsrelaties.”

Hoewel homoseksualiteit in Irak momenteel niet officieel verboden is, is de acceptatie er laag. LGBT+-personen krijgen geregeld te maken met discriminatie en geweld. Als reactie op de recente koranverbrandingen in Scandinavische landen zijn er de afgelopen tijd regelmatig regenboogvlaggen in de fik gestoken. Politici gebruiken weerstand tegen LGBT+-emancipatie dan ook als een vruchtbaar onderwerp om zich af te zetten tegen het Westen. Ook zijn er gevallen bekend waarbij gewapende milities LGBT+-personen mishandelen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen