De rechtszaak van de Europese Commissie tegen Hongarije is de eindfase van de zogeheten inbreukprocedure. Die wordt gestart als een land zich niet houdt aan de wetten en regels van de Europese Unie. De Commissie vindt de wet van Hongarije, die uitingen van LGBT+'ers aan minderjarigen verbiedt, in strijd met de Europese gemeenschappelijke waarden en met regels over het functioneren van de interne markt. De wet richt zich naast onderwijs ook op de media, waar geen LGBT+-personages meer zichtbaar mogen zijn. Het niet toestaan van LGBT+-personages zou zodoende een belemmering zijn van de interne markt in audiovisuele producten.
De Hongaren focussen zich met name op het recht van individuele lidstaten om een eigen onderwijsbeleid te voeren. In dat beleidsterrein heeft de Europese Unie geen vinger in de pap, vindt onderwijsminister Judit Varga. Daarom heeft ze de Europese Commissie aangeklaagd voor de inbreukprocedure, omdat die hiermee buiten zijn competenties zou handelen.
Naast het recht van lidstaten om het onderwijs zelf vorm te geven, benadrukt Varga dat “ouders het recht hebben om te beslissen over de opvoeding van hun kinderen” en niet de Europese Unie. “Zoals vroeger, gaan we vastberaden door tot het einde als het gaat om het beschermen van onze kinderen.”
De anti-LGBT+-wet in Hongarije is een controversiële maatregel die onderdeel is van Vikor Orbáns cultuurpolitiek om zich af te zetten tegen het liberale West-Europa. Zo vergelijkt Orbán de LGBT+-gemeenschap met complotdenkers. Op die manier stelt de premier zich op als beschermer van de “Hongaarse normen en waarden”, wat lijkt op het anti-LGBT+-beleid van Vladimir Poetin.
Hoewel de Europese Commissie zich fel tegen de wet keert, is er ook kritiek op Europa. Zo vinden activisten dat de Europese Raad, waar regeringsleiders in zetelen, zich te soft opstelt tegen Orbán en zijn retoriek. Ook verschillende Europarlementariërs ergeren zich al jaren aan de opstelling van de Raad. Om de rechtszaak van de Commissie kracht bij te zetten, hopen verschillende LGBT+-organisaties dat de lidstaten nu steunverklaringen indienen bij het Europees Hof. Daarvoor zijn ze een petitie gestart.