Hongaarse regering wil adoptie voor homokoppels grondwettelijk verbieden

De regering van de Hongaarse premier Viktor Orbán wil in de grondwet vastleggen dat enkel getrouwde stellen kinderen kunnen adopteren. Aangezien koppels van hetzelfde geslacht niet kunnen trouwen in het Centraal-Europese land, betekent dat adoptie enkel mogelijk zal zijn voor heteroseksuele koppels.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Daarnaast heeft de regering nog een grondwettelijk amendement ingediend, die ervoor moet zorgen dat kinderen enkel opgevoed mogen worden met de "christelijke visie op genderrollen". Volgens de Hongaarse regering worden op deze manier de rechten van kinderen "versterkt".

LGBT+-activisten wijzen erop dat de nieuwe wet midden in de Covid-19-pandemie wordt aangekondigd, net voor strengere maatregelen werden ingevoerd. Tegenstanders hebben daarom niet de mogelijkheid om te demonstreren, aangezien dit momenteel verboden is.

De LGBT+-organisatie Háttér Society noemt de timing "niet toevallig". Tegen persbureau Reuters zegt de organisatie: "Deze voorstellen, die de wettelijke rechten drastisch aantasten en tegen algemene internationale en Europese mensenrechten ingaan, zijn ingediend op een moment wanneer protesten verboden zijn."

De conservatieve regering van Viktor Orbán heeft tijdens de coronapandemie, die Hongarije economisch zwaar treft, haar anti-LGBT+-beleid aangescherpt. In mei schafte de regering bijvoorbeeld wettelijke erkenning van transgender personen af.

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen