Homostel met kinderwens kan vanaf 2019 ook in Nederland terecht

homo's, homo, homekoppels, homostel, homoparen, gezin, homogezin, kinderen, adoptie, ivf, draagmoeders, draagmoederschap, Nederland, homorechten, lhbt, LGBT, holebi
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Twee IVF-klinieken starten in 2019 met draagmoederschap voor homostellen, blijkt uit onderzoek van tv programma De Monitor. In MC Kinderwens in Leiderdorp gaat het om een behandeling waarbij de draagmoeder zelf de eiceldonor is. In Nij Geertgen in Elsendorp is dat geen voorwaarde. Daardoor kunnen de vaders kiezen voor een eiceldonor die genetisch verwant is aan een van hen (een zus of nicht bijvoorbeeld). Die eicel wordt dan geplaatst bij de draagmoeder. "Ik vind het te gek voor woorden dat homostellen, maar ook vrouwen met bijvoorbeeld oncologische klachten, naar het buitenland moeten gaan om daar hun kinderwens in vervulling te laten gaan," zegt directeur Marc Scheijven van Nij Geertgen in De Monitor. "Terwijl alle medische en technische ervaring en kennis in huis is."
 
De stichting Meer dan Gewenst is blij dat homostellen met een kinderwens straks niet meer naar het buitenland hoeven. "Dit is een grote sprong voorwaarts. Dit nieuws biedt homostellen het prachtige vooruitzicht om ouder te worden en geeft hen en draagmoeders het vertrouwen dat gynaecologen achter ze staan", zegt voorzitter Luc Nibbeling.
 
De beroepsgroep van Nederlandse Gynaecologen kijkt al sinds twee jaar naar de mogelijkheden om het IVF-draagmoederschap mogelijk te maken voor homokoppels. "Elk jaar wenden zich tientallen mannenparen tot artsen met dit verzoek. Maar tot nu toe is dat in Nederland niet mogelijk en zien mannen zich genoodzaakt om naar het buitenland te gaan", aldus gynaecoloog Annemiek Nap.
 
 
Bron: NOS
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen