“Hiv-genezende behandeling” mag op mensen worden getest

Het bedrijf American Gene Technologies (AGT) mag van het Amerikaanse medicijnagentschap FDA een nieuwe behandeling voor het genezen van hiv op mensen gaan testen. Daarbij worden de eigenschappen van cellen genetisch aangepast, om zo het immuunsysteem het virus onschadelijk te laten maken.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat meldt Washington Blade. Bij de behandeling wordt er bloed geprikt van een persoon met hiv waarvan het virus met medicatie onder controle is gebracht. Vervolgens worden de zogeheten T-cellen, witte bloedcellen die een rol spelen in het afweersysteem, geïsoleerd. In een laboratorium zullen deze cellen genetisch aangepast.

Volgens AGT is de methode die het bedrijf heeft ontwikkeld in staat om de T-cellen resistent te maken tegen hiv. Op deze manier kunnen de aangepaste cellen het virus neutraliseren en voorkomen dat het het menselijk lichaam schaadt. De aangepaste T-cellen zullen in het lab vermenigvuldigen, waarna ze uiteindelijk weer bij de originele patiënt zullen worden toegediend.

AGT ziet het als een “significante stap” dat er nu een test met menselijke proefpersonen kan worden uitgevoerd. “We zijn enorm enthousiast dat we deze mijlpaal hebben bereikt,” zegt hoofdonderzoeker C. David Pauza. “Gebaseerd op onze succesvolle productieruns op commerciële schaal en de kenmerken van het product die in onze laboratoria zijn waargenomen, heeft deze therapie een hoog potentieel om effectief te zijn”. De ontwikkeling van de behandeling is nu al twaalf jaar aan de gang.

Proefpersonen zullen nog steeds hiv-remmende medicijnen moeten gebruiken. Hun bloed moet uitwijzen of het virus daadwerkelijk onschadelijk is geworden.

AGT schat dat de hele behandeling rond de 200.000 dollar (169.000 euro) per persoon gaat kosten. Jeff Galvin, directeur van AGT, denkt dat die prijs kan dalen als de behandeling op grotere schaal uitgevoerd gaat worden.  

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen