Grieks parlement stemt voor gelijke huwelijksrechten

Het Grieks parlement heeft een wet aangenomen waarmee het huwelijk wordt opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht. Ondanks verzet van de Orthodoxe Kerk stemden 176 van de 300 parlementariërs voor de wet.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De mogelijkheid om het homohuwelijk te legaliseren kwam er dankzij een initiatief van de centrumrechtse Kyriakos Mitsotakis. Saillant detail is dat de wet dankzij steun van links moest worden aangenomen, ondanks het feit dat Mitsotakis’ partij een meerderheid heeft in het parlement. Een aanzienlijk deel van zijn eigen partij stemde tegen.

Die tegenstemmen zijn met name te verklaren door het verzet van de Orthodoxe Kerk in het land. Kerkelijk leiders hadden opgeroepen om tegen de wet te demonstreren, vanwege “zorgen” over de positie van gezinnen die bestaan uit een vader en een moeder. Ook stuurde de Heilige Synode van de Grieks-Orthodoxe Kerk brieven naar Kamerleden. Een van de argumenten tegen het invoeren van gelijke huwelijksrechten dat de Kerk aanvoerde was het afnemende aantal geboortes in Europa. 

Wereldwijd is nu in 36 landen het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht legaal. Griekenland is het zestiende land in de Europese Unie dat gelijke huwelijksrechten kent. Toch zijn de rechten niet helemaal gelijk. Draagmoederschap is enkel legaal voor hetero-koppels die problemen hebben met het verwekken van een kind. 

Sinds 2015 kunnen Griekse koppels van hetzelfde geslacht al een geregistreerd partnerschap krijgen. Ook toen verzette de Orthodoxe Kerk zich tegen de maatregel.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen