Ghana neemt zeer strenge anti-LGBT-wet aan: identificeren als LGBT+ strafbaar

Het Ghanese parlement heeft een wet aangenomen waarmee jezelf als LGBT+ identificeren verboden wordt. Ook het opkomen voor LGBT+-rechten en het ondersteunen van LGBT+-organisaties wordt strafbaar. Tevens roept de wet op om homoseksuelen te “verklikken”. Ondanks druk van onder andere de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris kwam de wet er toch.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Een ruime meerderheid van het Ghanese parlement stemde voor de wet, die de vrijheden van LGBT+’ers drastisch inperkt in het West-Afrikaanse land. De initiatiefnemer van de wet, Samuel Nartey George, noemt LGBT+-personen een “gevaar voor de volksgezondheid”.

Homoseks is al strafbaar in Ghana, maar daar wordt nu ook het “identificeren” als LGBT+ aan toegevoegd. Op beide wetsovertredingen staat een maximum van drie jaar gevangenisstraf. LGBT+-voorlichting geven aan kinderen wordt bestraft met tien jaar cel en het steunen van LGBT+-organisaties kan een gevangenisstraf van vijf jaar opleveren. Bovendien roept de wet op om mensen die LGBT+ zijn te “verklikken” bij de autoriteiten. De maximale gevangenisstraffen zijn wel iets korter dan in het originele ontwerp van de wet.

De wet moet nog worden goedgekeurd door president Nana Akufo-Addo. LGBT+-organisaties roepen hem op om dit niet te doen. Akufo-Addo heeft eerder gezegd dat het homohuwelijk onder zijn leiderschap nooit zal worden ingevoerd en dat hij de wet zal ondertekenen als “de meerderheid van de Ghanezen ervoor is”. Toch leek de president vorig jaar de wet te willen afzwakken na een bezoek van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris. Het is niet duidelijk of het verminderen van de duur van gevangenisstraffen genoeg is om de steun van de president voor de wet te kunnen krijgen.

LGBT+-organisaties spreken hun zorgen uit over de wet. Vorige maand zei Amnesty International dat de wet een “bedreiging is voor de fundamentele rechten en vrijheden” van de LGBT+-gemeenschap.

Het hoofd van UNAIDS, Winnie Byanyima, zegt: “De wet zal de angst en haat verergeren, kan aanzetten tot geweld en zal het negatieve gevolgen hebben voor de vrijheid van meningsuiting, de bewegingsvrijheid en de vrijheid van vereniging.” Volgens Byanyima gooit de wet het “ontwikkelingssucces van Ghana te grabbel”.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen