Frans transgender meisje berooft zichzelf van het leven na pesterijen over kleding

In Lille heeft een 17-jarig transgender meisje zelfmoord gepleegd nadat ze gepest werd voor het dragen van een spijkerrok. Niet alleen medeleerlingen, maar ook de decaan van de school zou haar kledingkeuze hebben bekritiseerd. Ze hoefde niet terug te komen naar school, totdat ze zich “als een jongen kleedde”.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Avril, de naam die de tiener voor zichzelf had gekozen, beëindigde vorige week haar leven. Op Twitter werd verontwaardigd gereageerd vanwege een video die Avril in de dagen voor haar dood had opgenomen. Via Snapchat had ze het gesprek met de decaan van haar school verspreidt.

“Ik snap dat je jezelf probeert te zijn,” zegt de decaan tegen Avril, “ik begrijp het echt!” Ze laat weten Avril hulp aan te bieden. “Alles wat ik doe is juist om je te helpen, maar dat begrijp je niet.” Te horen is hoe de decaan pestende leerlingen probeert te verdedigen door te stellen dat ze “een andere opvoeding” hebben gehad.

“Maar zij zijn degenen bij wie wat bijgebracht moet worden, niet mij bij,” reageert Avril snotterend.

Daarop antwoordt de decaan: “Eens! Ik ben het helemaal met je eens!”

“Dan snap ik niet waarom je een probleem met me hebt,” zegt Avril aan het einde van de video.

Leerlingen van Avrils school reageren geschokt op het nieuws. Voor de school werd een moment stilte gehouden. Ook zijn de leerlingen begonnen met een protestactie tegen het schoolbestuur door middel van de hashtag #justicepourfouad, de dode naam van Avril. Dat schoolbestuur misgenderde haar in een mail aan de leerlingen: er werd namelijk over “un élève” gesproken in plaats van “une”.

Volgens Jean-Yves Guéant, voorzitter van de lokale ouder-leraarvereniging, heeft Avril geen zelfmoord gepleegd vanwege de behandeling op haar school. Tegen persbureau AFP zegt hij dat Avril niet meer bij haar ouders, maar in een jeugdtehuis woonde. Volgens Guéant had Avril ook andere “moeilijkheden” in haar leven. “Het is lastig om te begrijpen wat er in het hoofd van een jong persoon omgaat.”

“Maar,” voegt hij toe, “het is logisch de school hier geen verantwoordelijkheid in heeft.”

Toch zien LGBT+-organisaties in Frankrijk de zelfdoding van Avril wel degelijk als signaal dat transfobie op scholen een hardnekkig probleem is. Zo roept Acceptess-Transgenre op om transgender kinderen op scholen te beschermen. “Zij hebben een volledig positieve omgeving nodig om op te groeien", schrijft de organisatie. "We moeten trans kinderen en tieners een andere toekomst bieden dan een constante strijd om te overleven. Tolerantie is niet genoeg, overleven is niet genoeg, we willen met vreugde leven."

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen