Finland: Homoseksualiteit is een ‘obstakel’ voor in het leger

De Finse verdedigingstroepen zijn bekritiseerd vanwege discriminerend trainingsmateriaal. Homoseksualiteit wordt hierin beschreven als een ‘obstakel’ voor volledige dienstverlening in het leger. Daarnaast wordt het beschreven als een geestesziekte.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dit trainingsprogramma kwam van het Centre for Military Medicine. Zij zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van dienstplichtigen en defensiepersoneel. Het materiaal verwees volgens een Finse parlementaire ombudsman naar ‘veeleisende servicevoorwaarden’ en gemeenschapshuisvesting. Seksuele geaardheid, met name homoseksualiteit, zou hiervoor een te groot probleem zijn voor de militaire dienst. Om deze reden zouden kadetten moeten twijfelen aan hun kansen om de opleiding succesvol af te ronden.

Homoseksuele kadetten werden geadviseerd om bij de geschiktheidscontrole te kiezen voor het klasse-C programma. Dit is een categorie die is vrijgesteld van militaire dienst in vredestrijd en is opgesteld voor kadetten met psychische problemen. De ombudsman schreef in een rapport dat het materiaal beledigend en discriminerend is.  Het trainingsmateriaal zou gezondheidswerkers de indruk kunnen geven dat seksualiteit de militaire dienst zou kunnen belemmeren.

De controversiële begeleiding is verrassend. De Gay Happiness Index rangschikte Finland als het LGBT+-vriendelijkste land ter wereld. Dit zette het land hoger dan landen als Zweden en Nederland. Sinds het rapport van de Finse ombudsman zijn de secties nu uit het trainingsprogramma verwijderd.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen