Europese Commissie start strafprocedures tegen Hongarije en Polen

"LGBT+-vrije zones" en een "homopropagandawet" horen niet thuis in de Europese Unie, vindt de Europese Commissie. Daarom zijn er strafprocedures tegen Polen en Hongarije gestart. Dit zal ertoe leiden dat beide landen voor het Europese Hof van Justitie moeten verschijnen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De onderdrukking van de LGBT+-gemeenschap is in beide landen al jaren aan de gang. Zaken als adoptie voor koppels van hetzelfde geslacht, de erkenning van transgender personen en vredige Pride-demonstraties liggen op het hakblok. In Polen zorgden "LGBT+-vrije zones" voor veel internationale kritiek en recentelijk kreeg Hongarije het flink te verduren in de Europese Raad van regeringsleiders vanwege een wet die het verbiedt LGBT+-uitingen te laten zien aan kinderen.

Het zijn die twee laatste voorbeelden waar de Europese Commissie haar procedure op baseert. "Europa zal het nooit goedkeuren dat onderdelen van onze samenleving worden gestigmatiseerd," zegt de Commissie in een persbericht.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen beklaagde zich al regelmatig over de onderdrukking van LGBT+-personen in Hongarije en Polen, maar nu lijkt de Commissie daad bij haar woord te voegen. Deze stap zet te Commissie na stevige kritiek van meerdere regeringsleiders, waaronder de Nederlandse premier Mark Rutte, op Polen en Hongarije. Rutte zei over Hongarije dat het land beter de EU kon verlaten als de wet wordt doorgezet.

Beide landen hebben twee maanden om op de procedure te reageren. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen