Europees Parlement roept EU uit tot ‘LGBTIQ-vrijheidszone’

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft de Europese Unie uitgeroepen tot een ‘LGBTIQ-vrijheidszone’, als reactie op regio’s in Polen die zich juist een ‘LGBT-vrije zone’ noemen. Volgens de verklaring zijn “de rechten van LGBTIQ-personen mensenrechten.”
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Een meerderheid van 492 parlementariërs stemde voor, 141 tegen en 46 parlementariërs onthielden zich van stemming. De Nederlandse Europarlementariërs Bart Groothuis (VVD),  Marcel de Graaff (PVV) en Dorien Rookmaker (Groep Otten) stemden tegen. De leden van de JA21-fractie onthielden zich van stemming, net zoals SGP’er Bert-Jan Ruissen.

Het uitroepen van de ‘LGBTIQ-vrijheidszone’ is in eerste instantie een tegenreactie op de Poolse ‘LGBT-vrije zones’, maar ook andere landen krijgen van het Europees Parlement een tik op de vingers. De verklaring zegt bijvoorbeeld dat ook Hongarije de grondrechten van LGBTIQ-personen ‘aanzienlijk belemmert’. In Roemenië werd geprobeerd om het onderwijzen van genderstudies te verbieden en Letland wil de definitie van het gezin grondwettelijk vastleggen.

De verklaring heeft verder geen wettelijke consequenties, maar Europarlementariërs zien het als een belangrijk symbolisch gebaar tegen de anti-LGBT-beweging in Europa.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen