Duizenden tekenen petitie tegen gebruik ‘dode naam’ transgender jongen op diploma-uitreiking

Meer dan 20.000 Amerikanen hebben een petitie ondertekend om te voorkomen dat de school van een transgender jongen zijn ‘dode naam’ gebruikt bij zijn diploma-uitreiking. De school weigert namelijk om zijn gekozen naam ‘Soren’ te gebruiken, omdat ze het “protocol wil volgen”. De petitie beschuldigt de school in Georgia van transfobie.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat protocol schrijft voor dat bij schoolzaken de officiële naam van een leerling wordt gebruikt. Voor Soren zou dit betekenen dat de naam die hij bij geboorte kreeg gebruikt zou worden, terwijl hij zich niet meer met deze naam identificeert.  

Soren Tucker vraagt de school niet om de naam op zijn diploma te wijzigen, vertelt hij tegen lokaal tv-station FOX5, maar simpelweg om tijdens de ceremonie zijn gekozen naam te gebruiken. “We krijgen ons diploma niet eens op die ceremonie,” voegt hij eraan toe.

Daarbij is het niet de eerste keer dat zijn school zijn gekozen naam zou gebruiken. Op het affiche van de schoolmusical, op prijzen en in het jaarboek valt de naam ‘Soren’ al te lezen. Lily Smith, een vriendin van hem, beschuldigt het management van de school daarom ook van “verborgen motieven”.

Ondertussen wordt de petitie volop ondertekend. “Studenten hebben heel hun leven gewacht op dit moment,” staat er in de begeleidende tekst, “maar van Soren en andere transgender studenten wordt de dode naam voorgelezen.” Volgens de petitie staan de studenten van de school niet achter de beslissing van het management. “Dit is pure transfobie.”

Soren is overweldigd door de aandacht die de petitie heeft gekregen. "Over het algemeen is de naam voor transgender personen iets dat erg belangrijk is, omdat het heel persoonlijk is en het voor veel mensen de eerste stap is om je identiteit te bevestigen."

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen