"Duizenden" aanwezig bij Istanboel Pride, ondanks verbod

Bij een verboden Pride-optocht in Istanboel zijn zo’n zestig deelnemers opgepakt. Volgens Amnesty International zijn meer dan duizend demonstranten de straat opgegaan om gelijke rechten voor Turkse LGBT+’ers te eisen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

In het Turkije van de recentelijk herkozen president Erdogan liggen LGBT+-rechten op het hakblok. Tijdens de verkiezingen in mei gebruikte de president sterke anti-LGBT+-retoriek. Zo noemde Erdogan de gemeenschap “vergif” die de familiewaarden bedreigt.

Toch trotseerden meer dan duizend deelnemers het verbod. In het stadsdeel Şişli liepen ze in een optocht met regenboogvlaggen door de straten. Dit is niet geheel zonder risico, LGBT+-organisaties in Turkije laten weten dat zo’n zestig personen door de politie zijn opgepakt.

 “Terwijl duizenden de straten van Istanbul opgaan, lopen ze het risico te worden geconfronteerd met traangas en rubberen kogels. De autoriteiten moeten de Pride-optochten in Turkije veilig en ongehinderd laten doorgaan’’, zegt Nils Muižnieks, directeur Europa van Amnesty International. “Door de anti-LGBT+-retoriek op te voeren, heeft de regering geholpen om vooroordelen aan te wakkeren. Onder het voorwendsel van het beschermen van gezinswaarden, ontzeggen de autoriteiten LGBT+’ers het recht om vrij te leven.”

Officieel zijn Pride-evenementen in Turkije niet verboden. Maar sinds 2015 worden Pride-optochten, filmavonden en andere activiteiten systematisch verboden vanwege het “beschermen van de publieke orde”.  Vorig jaar werden zo'n 200 deelnemers aan Istanboel Pride opgepakt.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen