Derde geslachtsaanduiding officieel mogelijk in Duitsland & New York!

gender, non-binary, non-binair, geslacht, x, diverse, interseks, interseksen, trans, transgender, duitsland, new york, 2019, geboortecertificaat, identificatie, identificatiebewijs, paspoort, geslachtsaanduiding, lhbt, lgbt, holebi
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
In Duitsland mogen mensen die zich niet als man noch als vrouw identificeren zichzelf registreren als 'diverse' op hun officiële (identificatie) documenten. In New York kunnen burgers hun geslachtsaanduiding op de geboorteaktes wettelijk veranderen naar 'X'. Het wetsvoorstel werd in New York afgelopen oktober afgetekend door de burgermeester van de stad om dit jaar in werking te gaan. Het Duitse parlement nam in december het besluit om 'diverse' als wettelijke optie vrij te geven.
 
Het zijn overeenkomende ontwikkelingen, echter verschilt de wetgeving tussen Duitsland en New York. Het Ministerie van Volksgezondheid in New York liet in een statement weten dat transgenders, interseksen en non-binaire inwoners géén brief van een arts of een beëdigde verklaring (ondertekend door een erkende zorgverlener) nodig hebben om hun geslacht te wijzigen op hun geboorteakte. In Duitsland hebben diegenen die zichzelf willen registreren als interseks dus wel een dokterverklaring nodig.
 
Gelijke-rechtenorganisaties in Duitsland bekritiseren deze kanttekening. Zij beweren dat het moeten ondergaan van een medisch onderzoek (om als interseks geregistreerd te mogen worden) in contrast staat met de fundamentele rechten van interseksen. Daarnaast achten zij de procedure van zo'n onderzoek als opdringerig. Tevens zijn Duitse trans-rechtenorganisaties niet geheel tevreden hiermee. Volgens hen zou de nieuwe wetgeving het moeilijker maken voor transgender die hun officiële documenten willen updaten.
 
 
Bron: Gay Star News (New York / Duitsland)
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen