Britse homoseksuele man opgepakt in Qatar vanwege geaardheid, "hij wordt gemarteld"

De familie van een Brits-Mexicaanse man slaat alarm omdat hij wordt vastgehouden in een cel in Qatar. Hij zou zijn opgepakt nadat hij via Grindr in de val werd gelokt. Zijn familie vreest dat hij wordt gemarteld en dat hij geen hiv-medicatie krijgt.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De 44–jarige Manuel Guerrero Aviña zit al sinds 4 februari vast in een cel in Qatar, maar de bezorgdheid bij zijn familie neemt toe. Vandaar dat ze nu in de media alarm slaan. 

De Qatarese politie lokte Guerrero Aviña in de val via datingapp Grindr. De politie gebruikte een nepprofiel om de man naar een locatie te lokken waar hij vervolgens werd gearresteerd. 

Tegen de Britse krant The Mirror vertellen familieleden dat ze bezorgd zijn over zijn gezondheid. De Qatarese autoriteiten zouden weigeren om hem hiv-medicatie te geven. De Brit zou bovendien gemarteld worden. 

"Tijdens de arrestatie heeft de politie een kwart gram methamfetamine in zijn zak gestopt om hem te beschuldigen van drugsbezit en tot op de dag van vandaag zit hij nog steeds ten onrechte gevangen," zegt zijn broer tegen The Mirror.

De familie schetst een ernstig beeld van de situatie waarin Guerrero Aviña verkeert. "Vanaf het moment van zijn arrestatie is hij het slachtoffer geworden van wrede, onmenselijke en vernederende behandeling en van psychologische marteling. De autoriteiten probeerden hem te dwingen in zijn telefooncontacten andere leden van de LGBT+-gemeenschap te identificeren en dwongen hem toe te kijken bij het martelen van andere gevangenen. Vanwege zijn seksuele geaardheid en gezondheidstoestand wordt hij bedreigd, geïsoleerd en krijgt onvoldoende voedsel en water."

Guerrero Aviña is naar Qatar verhuisd voor werk, waar hij een baan kreeg bij Qatar Airways. Daarvoor werkte hij als manager bij British Airways.

De ambassade van het Verenigd Koninkrijk in Qatar zegt tegen Britse media op de hoogte te zijn van de situatie en dat het de familie consulaire hulp biedt.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen