Amerikaanse LGBT+-organisatie roept ‘noodtoestand’ uit

Een zorgelijk signaal van de Amerikaanse LGBT+-organisatie HRC: de ‘noodtoestand’ wordt uitgeroepen. Ook krijgt Florida een ‘negatief reisadvies’. Het signaal dat de organisatie hiermee wil uitdragen is dat LGBT+-rechten van allerlei kanten worden aangevallen. Die aanvallen hebben ook effect buiten de VS.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Conservatieve politici zeggen in oorlog te zijn tegen “woke” en nemen wetten aan die LGBT+-rechten inperken, opiniemakers starten boycotcampagnes tegen bedrijven die zich voor LGBT+-emancipatie inzetten, extremistische knokploegen proberen dragqueen-voorleesmiddagen te beëindigen. De LGBT+-gemeenschap krijgt in de Verenigde Staten steeds meer te maken met een conservatieve haatcampagne, ziet Human Rights Campaign (HRC), de grootste LGBT+-organisatie van de VS. Voor het eerst in haar 40-jarig bestaan roept HRC de noodtoestand uit.

HRC wijst op 75 anti-LGBT+-wetten die alleen al dit jaar zijn aangenomen door diverse staatsparlementen. “Ongeëvenaard en gevaarlijk,” noemt de organisatie de wetten die onder meer dragqueen-optredens verbieden, transgenderzorg voor minderjarigen illegaal maken en scholen verbieden om het over seksuele voorkeur te hebben. “De toenemende bedreigingen waarmee miljoenen in onze gemeenschap worden geconfronteerd, worden niet alleen waargenomen - ze zijn reëel, tastbaar en gevaarlijk. In veel gevallen leiden ze tot geweld tegen LGBT+'ers, waardoor families gedwongen worden hun huizen te ontvluchten, op zoek naar veiligere staten. Ze veroorzaken een vloedgolf van toenemende homofobie en transfobie die de veiligheid van ieder van ons in gevaar brengt," schrijft de organisatie.

Naast de ‘noodtoestand’ heeft HRC een ‘negatief reisadvies’ gegeven voor de staat Florida, die gezien wordt als het epicentrum van de anti-LGBT+-campagne. Ook heeft HRC een handboek geschreven, waarin informatie wordt gegeven over hoe burgers wetgeving kunnen aanvechten.

 

Internationaal

De retoriek in de VS blijft echter niet binnen de grenzen. Die retoriek is inmiddels de oceaan overgestoken. In Brugge en Rotterdam werd een dragqueen-voorleesmiddag door extreemrechtse jongeren verstoord met borden als “genderideologie is pedofilie”. In Nederland roept de extreemrechtse partij Forum voor Democratie op tot het verbieden van Pride-evenementen en dragqueen-optredens voor minderjarigen. In de Franse stad Toulouse moest een dragqueen-voorleesmiddag 18+ worden gemaakt na druk van rechtse organisaties. In Spanje sprak een congreslid over de "alarmerende toename van gevallen van homoseksualiteit en transseksualiteit" die volgens haar het resultaat zijn van "overheidsindoctrinatie".

Maar ook in Afrika zorgen christelijk-conservatieve organisaties, gesponsord met geld uit de VS en Europa, ervoor dat anti-LGBT+-wetten worden aangenomen. Het meest recente voorbeeld is Oeganda, waar in sommige gevallen homoseksualiteit met de dood wordt bestraft.

Dit alles is onderdeel van een conservatieve cultuurstrijd om de zichtbaarheid en rechten van LGBT+-personen in te perken. Dit wordt door politici en opiniemakers gedaan door de LGBT+-gemeenschap ervan te beschuldigen kinderen te indoctrineren. Kinderen zouden aan het twijfelen gebracht worden over geaardheid en genderidentiteit. Wat de negatieve implicaties van deze redenering zijn en waarom OUTtv hier toch over bericht lees je hier.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen