Aanval op donutwinkel in VS vanwege dragqueen-optreden

Een donutwinkel in het Amerikaanse Oklahoma is bekogeld met een molotovcocktail vanwege het organiseren van een dragshow. De nog onbekende dader droeg een Donald Trump-petje en liet een brief vol anti-LGBT+-retoriek achter. De aanval past in de vijandigheid van conservatieven tegenover dragqueens, nu het debat rond culturele normen en waarden verhardt.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het is niet de eerste keer dat de winkel werd aangevallen. Half oktober werd er bij The Donut Hole in Tulsa (Oklahoma) al een ruit ingeslagen. De aanval was waarschijnlijk gerelateerd aan een kunsttentoonstelling waarin dragqueens voorkwamen.

Om de lokale gemeenschap te bedanken voor de steun na de eerste aanval, zou er een evenement worden georganiseerd waarbij dragqueens donuts uitdelen. Nu er een poging is gedaan om brand te stichten in de winkel, wordt het evenement geannuleerd.

Hoewel er weinig schade is toegebracht aan de winkel, zit de schrik er bij de eigenaren er goed in. “We hebben geluk dat de schade minimaal was en dat de andere zaken die aan de onze grenzen geen schade hebben. Onze harten zijn gebroken omdat iemand zo haatdragend kan zijn naar onze vrienden die de show kwamen," schrijven ze op Instagram.

Op camerabeelden is te zien hoe een man met een Make America Great Again-petje het glas van de zaak aan diggelen slaat en vervolgens de brandende molotovcocktail naar binnen gooit. Dat de man juist een petje droeg die gebruikt wordt voor de campagne van Donald Trump past in een trend die breder in de VS te zien is. Conservatieve Republikeinen uiten steeds meer kritiek op dragqueens. Zo zou drag volgens hen ervoor zorgen dat kinderen aan hun seksuele geaardheid of genderidentiteit gaan twijfelen. Hier is overigens nooit bewijs voor geleverd. Toch proberen Republikeinen maatregelen te nemen tegen dragshows, zo zouden deze 18+ moeten worden en wordt er geprobeerd om het verboden te maken om dit soort evenementen met overheidsgeld te financieren.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen