Werkgever activiste door politie Rotterdam gebeld over mogelijke organisatie demonstratie Rotterdam Pride

Basabose liep vorig jaar in de Rotterdam Pride Walk mee met de groep We Reclaim Our Pride (WROP). Tijdens deze Pride Walk ontstond een kleine rel tussen WROP en de groep Gayservatives. Dat Basabose met WROP meeliep was voor de politie reden om, in aanloop naar een nieuwe Pride volgende weekend, contact met de activiste op te nemen. Basabose zegt op Twitter dat zij door de politie als boegbeeld en verantwoordelijke voor de acties van WROP wordt gezien. Haar werkgever werd op maandag gebeld en die belde haar vervolgens in paniek op. Ook liet zij weten een week eerder al met de Politie Rotterdam te hebben gesproken en dat zij toen heeft uitgelegd dat zij geen acties voor WROP tijdens Rotterdam Pride meer kan initiëren omdat zij niet meer in Rotterdam woont.

Naar aanleiding van deze tweets stelden raadsleden van de lokale partijen D66, GroenLinks en PvdA vandaag tijdens de actualiteitenraad vragen aan burgemeester Aboutaleb. Deze zei dat de politie van Basabose wilde weten of er dit jaar weer een intentie is om dingen te doen die mogelijk kunnen leiden tot een treffing die vorig jaar ook heeft plaats gevonden en dat zij het antwoord op deze vraag tijdens het eerste gesprek niet concreet hebben gekregen. Ze zijn vervolgens via het netwerk van Roze in Blauw aan de contactgegevens van de werkgever van Basabose gekomen. De politie heeft vervolgens contact met de werkgever opgenomen met de vraag of zij de activiste konden spreken. Dit was volgens Aboutaleb met goede intentie.

Een woordvoerder van de politie liet dinsdag aan het AD weten dat het heel gebruikelijk is dat deelnemers van politiek beladen evenementen van tevoren worden benaderd. Op de vraag of de politie naar de werkgever van de activiste had mogen bellen komt de burgemeester met het volgende antwoord: “De politie moet ongelofelijk voorzichtig zijn met het bellen van personen via hun werkgever. Er zou een soort ultimum remedium moeten zijn waarbij sprake is van situaties waarbij onmiddellijk gevaar dreigt bijvoorbeeld als je huis in de fik staat. Ik heb het gevoel dat in dit geval waarschijnlijk niet alle wegen zijn bewandeld om dat contact te leggen.”
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen