Warner Bros verandert Fantastic Beasts 3 in China vanwege homoseksuele Perkamentus

Filmproducent Warner Bros heeft in China dialogen uit Fantastic Beasts 3 geknipt vanwege Perkamentus' homoseksualiteit. Op die manier kan deze toch worden uitgebracht op de Chinese markt.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Zinnen als "omdat ik verliefd op je was" en "de zomer dat Gellert en ik verliefd werden" zijn niet in China te zien.

Volgens het bedrijf blijft de "geest van de film" wel intact, ondanks dat zinnen die verklaren waarom Perkamentus niks kan doen tegen slechterik Gellert Grindelwald niet meer te zien zijn. Tovenaar Perkamentus — die in de Harry Potter-films het hoofd is van magieschool Zwijnstijn — had namelijk ooit een relatie met Grindelwald en maakte een onbreekbare belofte om hem nooit te zullen dwarsbomen.

"We willen dat het publiek overal ter wereld deze film kan zien en ervan kan genieten," zegt Warner Bros in een reactie. "Het is belangrijk voor ons dat ook het Chinese publiek de kans krijgt om dit te ervaren, zelfs met deze kleine bewerking."

Warner Bros is zich bewust van de veranderingen. "Als studio zijn we toegewijd aan het beschermen van de integriteit van elke film die we uitbrengen en dat geldt ook voor omstandigheden die het nodig maken genuanceerde aanpassingen te maken om te kunnen reageren op een verscheidenheid aan marktfactoren."

Westerse film- en televisiestudio's maken regelmatig aanpassingen voor de Chinese markt. Zo schrapte de uitgever van Friends een lesbische verhaallijn en ook in Bohemian Rhapsody over Freddie Mercury werd geknipt.

Homoseksualiteit is legaal in China, maar uitingen van LGBT+'ers worden de laatste jaren steeds meer beperkt.

J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-reeks, die ook het scenario van de Fantastic Beasts-films schrijft, ligt al langere tijd onder vuur vanwege haar uitingen over trans vrouwen. Zo suggereerde ze een aantal keer dat in haar ogen trans vrouwen geen echte vrouwen zijn.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen