Tweede persoon ooit genezen van hiv!

hiv, aids, patiënt, gay, lgbt, holebi, science, wetenschap, medisch, nieuws, outtv
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature maakt bekend dat een patiënt uit Londen na zestien jaar vrij is van het virus. Dit is gelukt dankzij een stamcelbehandeling. Een stamceltransplantatie moet echter niet te licht worden opgevat: het is een zeer ingrijpende behandeling waaraan patiënten kunnen overlijden.

De patiënt ontving in 2003 zijn hiv-diagnose en kreeg jaren later kanker. Om dit tegen te gaan onderging hij in 2016 een stamceltransplantatie. De artsen transplanteerden stamcellen van een donor die een zeldzame natuurlijke weerstand tegen het hiv-virus bevatten. Hierdoor veranderde zijn immuunsysteem en werd hij, net als de donor, resistent.

Na zijn behandeling stopte de patiënt met het nemen van hiv-remmers. Na 18 maanden was de patiënt kankervrij en was er teven geen spoor meer te vinden van het virus in zijn bloed. Wanneer iemand stopt met het nemen van hiv-remmers is het virus normaliter terug te vinden in zijn/haar bloed na enkele weken. Hij volgt hiermee Timothy Ray Brown op die in 2007 een stamceltransplantatie van een hiv-resistente donor onderging. Tussen Brown en de patiënt uit Londen werden er meerdere pogingen ondernomen om de behandeling te repliceren, echter waren deze zonder succes.

 

Bron: NOS

 
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen