Twee Iraanse LGBT+-activisten ter dood veroordeeld

Mensenrechtenorganisaties melden dat twee Iraanse LGBT+-activisten de doodstraf krijgen voor "mensensmokkel". De organisaties beweren dat dit slechts een manier is om de activisten het zwijgen op te leggen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat Zahra Seddiqi Hamedani (31) en Elham Choubdar (24) ter dood zijn veroordeeld is bevestigd door de Iraanse autoriteiten, maar mensenrechtenorganisaties trekken die aanklacht in twijfel. Beide personen zijn namelijk bekend als LGBT+-activist. In Iran zijn homoseksuele handelingen strafbaar, met executie als zwaarste straf.

Beide activisten probeerden Iran te ontvluchten. Seddiqi Hamedani had daarover zelfs een video opgenomen waarin ze beschrijft hoe het is om LGBT+'er te zijn in Iran. "Ik wil dat jullie weten hoeveel druk wij ondervinden. We riskeren ons leven voor onze emoties, maar we zullen onze ware zelf vinden... Ik hoop dat er een dag zal komen waarop we allemaal in vrijheid in ons land kunnen leven."

Seddiqi Hamedani stond op de radar van de Iraanse autoriteiten, omdat ze verscheen in een BBC–documentaire. Daarvoor zat ze enige tijd vast. Na haar vrijlating probeerde ze te vluchten, maar tevergeefs. Volgens Iran zou ze verantwoordelijk zijn voor het over de grens smokkelen van meisjes en vrouwen, meldt CNN.

Volgens LGBT+-organisatie 6-Rang is het de eerste keer dat er in Iran een vrouw de doodstraf krijgt voor homoseksualiteit. Bij mannen gebeurt dit vaker. Begin dit jaar werden er nog twee mannen geëxecuteerd. Volgens Amnesty International identificeert Seddiqi Hamedani zich niet met een specifiek geslacht, maar gebruikt ze zij/haar als persoonlijke voornaamwoorden. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen