Turkije verbiedt Pride-vieringen

Net zoals vorig jaar kunnen er geen Pride-vieringen plaatsvinden in Istanbul. De autoriteiten verbieden de evenementen vanuit "veiligheidsoverwegingen''.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Activisten hadden gehoopt de dertigste verjaardag van het evenement te kunnen vieren, ondanks dat er de afgelopen jaren vanuit de Turkse overheid alles aan gedaan is om de jaarlijkse evenementen tegen te houden.

Twee gouverneurs in de regio Istanbul hebben optochten en demonstraties verboden, op basis van de wet die de openbare orde regelt. Maar daar blijft het dit keer niet bij, ook "overdekte" evenementen gerelateerd aan Pride zijn door de gouverneurs verboden. De maatregelen zijn volgens de autoriteiten belangrijk voor de "openbare orde" en om "criminaliteit te voorkomen". Het verbod geldt tot 27 juni, het einde van de Pride-week in de Turkse stad.

Het verbod komt nadat de Turkse autoriteiten verschillende locaties van de Pride-organisatie zijn binnengevallen. Het Istanbul Prideweek-comité spreekt van een "aanval". De verboden zullen de organisatie niet klein krijgen, laat het comité weten in een persbericht.

De laatste Pride die succesvol in Istanbul is gehouden was in 2014. Sindsdien doet de Turkse overheid er alles aan om de vieringen te verhinderen. Het is door de jaren heen normaal geworden dat Turkse politici anti-LGBT+-uitspraken doen. President Erdogan zelf is daarop geen uitzondering.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen