Topscheidsrechter komt uit de kast nadat speler met “flikker” schold

De Noorse voetbalscheidsrechter Tom Harald Hagen heeft in een interview bekendgemaakt dat hij homoseksueel is. Dit doet hij een paar dagen nadat er in een wedstrijd die hij floot met “flikker” werd gescholden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Ik heb het gevoel dat het nu de juiste tijd is [om uit de kast te komen] en denk dat er enkel positieve dingen van zullen komen,” vertelt de 42-jarige Hagen tegen de Noorse krant Glåmdalen. Hij geldt als een van de beste scheidsrechters in het Noorse profvoetbal, fluit al jaren in de hoogste competitie en overzag zelfs een aantal Champions League-wedstrijden. Hagen zegt dat het ‘enigszins eng’ is om in de media te verschijnen, maar denkt dat de timing goed kan zijn.

De topscheidsrechter floot afgelopen zondag namelijk een voetbalwedstrijd waar een spits de trainer van het andere team uitschold voor “flikker”. “Het is wel het toppunt van ironie dat net ík die wedstrijd heb gefloten”, zegt Hagen, “Misschien zei hij het in een opwelling, dat kan gebeuren in het voetbal. Maar we moeten er vanaf.” Hagen had de scheldpartij zelf overigens niet opgemerkt.

De scheidsrechter hoopt met zijn coming-out het taboe in de voetballerij rond homoseksualiteit te doorbreken. Dat hij nu publiekelijk uit de kast komt, betekent niet dat niemand over zijn seksuele geaardheid wist. Hagen heeft een partner en veel van zijn collega-scheidsrechters weten dit.

Homoseksualiteit blijft een lastig onderwerp binnen de voetbalwereld. Er zijn weinig spelers die openlijk homoseksueel zijn en in stadions worden termen die beledigend zijn voor homoseksuelen regelmatig gebruikt. Toch zijn er af en toe ook lichtpuntjes. Zo liep een geheel team in de VS het veld af nadat een van hun spelers door de tegenstander vanwege zijn geaardheid werd beledigd.  

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen