Thaise Tweede Kamer stemt voor gelijke huwelijksrechten

Met 400 stemmen voor en slechts 10 tegen heeft de Thaise Tweede Kamer een wetsvoorstel goedgekeurd dat het huwelijk openstelt voor koppels van hetzelfde geslacht. Daarmee wordt Thailand het derde Aziatische land waar homoseksuele koppels in het huwelijksbootje kunnen stappen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Door de overweldigende meerderheid in het Lagerhuis van het Thaise parlement lijkt de aanstaande stemming in de Senaat slechts een formaliteit. Als de Thaise koning uiteindelijk een handtekening onder de wet heeft gezet, zal Thailand Taiwan en Nepal volgen als het derde land in Azië waar homoseksuele koppels kunnen trouwen.  

De wet spreekt over het huwelijk als een verbintenis tussen twee personen, ongeacht gender. Ook zullen getrouwde koppels kinderen kunnen adopteren. Alle grote partijen in het parlement spraken tijdens de verkiezingscampagne van 2023 hun steun uit voor het openstellen van het huwelijk. Er werden de afgelopen tijd maar liefst vier wetten ingediend die dit zouden moeten regelen, waarna de partijen samen één wetsvoorstel opstelden.

“Ik heb het gevoel dat gelijkheid vandaag heeft gewonnen. Het is een historische dag voor het Thaise parlement dat strijdt voor de rechten van LGBT+’ers”, zegt Tunyawaj Kamolwongwat, een homoseksueel parlementslid van de oppositiepartij "Vooruit" tegen de BBC.

Ondanks de overwinning hopen LGBT+-organisaties dat de familierechten in het land spoedig ook worden aangepast. Een voorstel om “vader” en “moeder” in de wetgeving te veranderen naar het genderneutrale “ouder” haalde het namelijk niet.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen