Tennessee maakt dragqueen-optredens 18+

Dragqueens mogen in de Amerikaanse staat Tennessee niet meer in de publieke ruimte optreden. Een nieuwe wet zorgt ervoor dat minderjarigen niet meer in aanraking kunnen komen met “mannen- en vrouwenimitators”, waar dragqueens dus onder vallen. De wet is onderdeel van een cultuuroorlog die conservatieve politici voeren tegen uitingen van de LGBT+-gemeenschap.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De indiener van de wet, de Republikein Chris Todd, schrok zich rot toen hij tijdens een Pride-viering in de stad dragqueens zag optreden. Vanuit de volle overtuiging dat er sprake was van “kindermishandeling” diende hij de wet in, om naar eigen zeggen de kinderen in Tennessee beschermen.

De wet ziet dragqueens en -kings als “mannen- en vrouwenimitators” die onder de categorie van volwassenentertainment gaan vallen waar ook gogodansers en strippers toe gerekend worden. Met de wet worden dit soort optredens verboden in de publieke ruimte en op plaatsen waar een minderjarig persoon zou kunnen komen. Bovendien noemt de wet drag “schadelijk” voor kinderen. Een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden van Tennessee steunt het initiatief.

De wet moet nog naar de Senaat, maar de kans dat deze wordt aangenomen is groot. In beide huizen van het staatsparlement hebben de Republikeinen een meerderheid.

Tennessee is de eerste staat waar een verbod op drag-optredens van kracht lijkt te worden, maar ook andere staten staan op het punt om deze artistieke uiting van de LGBT+-gemeenschap uit de openbare ruimte te verwijderen. In Texas is een soortgelijk voorstel gedaan, waarbij plaatsen waar dragqueens optreden als “seksclub” zouden worden aangemerkt.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen