Russische vrouwen moeten excuses aanbieden voor kus: “ik hou van mannen en van Rusland”

De strengere Russische anti-LGBT+-wetten beginnen hun effect te tonen. Twee vrouwen die in een video elkaar een kus geven na iets wat lijkt op een huwelijksaanzoek, zijn opgepakt en moeten publiekelijk hun excuses aanbieden. De twee vrouwen maken in een nieuwe video duidelijk dat ze “niet pro-LGBT+ zijn”.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De video, die op Instagram werd geplaatst en vervolgens snel werd verwijderd, toont blogger Vladlina Alchaeva die een andere vrouw ten huwelijk lijkt te vragen, waarna ze elkaar kussen terwijl een ober een taart komt brengen. 

Ondanks dat de video snel werd weggehaald zijn beide vrouwen opgepakt. De lokale politie heeft een video gepubliceerd waarin de twee hun excuses aanbieden.  “Mijn excuses aan iedereen die denkt dat we pro-LGBT+ zijn”, zegt een van hen. “Wij kennen de wetten van ons land.” Ze beloven dat “het niet meer zal gebeuren”.

Alchaeva, de blogger die de video op haar sociale media plaatste, zegt ook nog tegen het Russische staatskanaal RT dat ze “van mannen en van Rusland” houdt. 

De twee vrouwen zijn niet de enige die de gevolgen van de strengere anti-LGBT+-wetgeving merken. Sinds het begin van de grootschalige inval in Oekraïne heeft Rusland haar wet tegen “LGBT+-propaganda” aangescherpt en is de “LGBT+-beweging” als extremistisch bestempeld.  Zo moest een vrouw een korte celstraf uitzitten omdat ze regenboogoorbellen droeg, wat volgens het hof het “symbool van een extremistische beweging” is. Ook moest een fotograaf een boete betalen voor het fotograferen van regenboogvlaggen.

De anti-LGBT+-retoriek een is een electorale strategie van Vladimir Poetin, waarmee hij zich opstelt als de beschermer van traditionele waarden. Bovendien kan hij zich hiermee afzetten tegen het “Westen”, dat volgens hem decadent is geworden en zich enkel met zaken als gender en seks bezighoudt. Andere wereldleiders kopiëren deze strategie, waaronder de Hongaarse premier Viktor Orbán en verschillende Afrikaanse leiders.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen