Russische parlementsleden willen "homopropagandawet" aanscherpen

Als het aan Russische parlementsleden ligt wordt de beruchte "homopropagandawet", die het verboden maakt LGBT+-uitingen aan minderjarigen te laten zien, uitgebreid. Met die uitbreiding worden uitingen van een "niet-traditionele" seksuele geaardheid of genderidentiteit geheel verboden voor iedereen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het voorstel houdt namelijk in dat "propaganda" aan volwassenen ook onder de wet gaat vallen. In feite wordt hiermee dus het uiten als LGBT+'er onmogelijk gemaakt. De parlementsleden die de wet steunen hekelen de "Westerse" waarden die aan Russen worden opgedrongen.

De invloedrijke politicus Aleksandr Chinsjtejn verwoordt het als volgt: "We stellen voor om het verbod op dergelijke propaganda in het algemeen uit te breiden, ongeacht de leeftijd van het publiek (offline, in de media, op internet, sociale netwerken...)"

Het voorstel komt niet onverwachts. Nu Rusland na de inval in Oekraïne geen lid meer is van de Raad van Europa, de organisatie die toeziet op de mensenrechten, wordt er vanuit het parlement opgeroepen tot het strenger verdedigen van "Russische waarden". Parlementsvoorzitter Vjatsjeslav Volodin liet eerder al weten dat de eisen om het homohuwelijk in Rusland te legaliseren "verleden tijd zijn".

De "homopropagandawet" werd in 2013 ingevoerd en sindsdien is het veel moeilijker geworden voor LGBT+'ers om zich in het openbaar te uiten. Die manier van het verdedigen van "traditionele waarden" vindt ook zijn gehoor in andere Europese landen. Hongarije kent inmiddels ook zo'n wet. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen