Russisch Songfestivalicoon diep door het stof na berucht “bijna-naakt-feest”

De Russische “mister Songfestival” Philipp Kirkorov heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden voor zijn aanwezigheid bij een “bijna-naakt-feest”. Op video’s lijkt Kirkorov, uitgedost in een doorschijnend glitterbroekpak, het naar zijn zin te hebben, maar nu heeft hij spijt van zijn aanwezigheid. Conservatieve Russische opiniemakers spreken schande van het feest, waarbij veel leden van de Russische entertainment-jetset aanwezig waren. Zo droeg een bekende rapper enkel een sok over zijn geslachtsdeel.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Kirkorov staat bekend als de “favoriete zanger van Poetin”, maar ook hij krijgt momenteel de grillen van de Russische opiniemakers te verduren. Nadat beelden van het feest zich op sociale media verspreidden buitelden pro-Kremlinbloggers, parlementariërs en andere opiniemakers over elkaar heen om hun afschuw uit te spreken. Het zou on-Russisch zijn om je in lingerie en andere sexy kleding uit te dossen.

En dus verschenen er talloze sorry-filmpjes op de Russische sociale media. Ook Kirkorov probeert zijn carrière met een publieke boetedoening te redden, nu het erop lijkt dat talloze optredens en evenementen van aanwezige gasten worden afgezegd.

“Ik erken dat ik een fout heb gemaakt,” zegt de zanger in een filmpje. “Het laatste wat ik wil is dat zo’n evenement mijn carrière in Rusland belemmert. Rusland is het enige land waar ik als artiest en burger besta.” Kirkorov noemt zichzelf dan ook een "patriot".

Toch lijkt de patriot nu van zijn voetstuk te vallen. In 1995 verdedigde Kirkorov de eer van Rusland door het land op het songfestival te vertegenwoordigen. Daarna was hij ook als artistiek producent en liedjesschrijver betrokken bij inzendingen van het land, maar ook van Wit Rusland, Moldavië en Oekraïne.

Zijn status is overigens in de rest van Europa al tot het vriespunt gedaald. In Oekraïne staat hij onder sancties vanwege zijn steun voor Vladimir Poetin en onder andere de annexatie van de Krim in 2014. Ook in Estland mag Kirkorov niet meer verschijnen.

Of de Russen na het huidige schandaal wel over hun hart kunnen strijken is nog maar de vraag. Vacio, een rapper die enkel een sok over zijn geslachtsdeel droeg, moet namelijk voor vijftien dagen de cel in voor "wanordelijk gedrag”. Bovendien krijgt hij een boete voor het "promoten van niet-traditionele seksuele relaties”, onderdeel van de anti-homopropagandawet. Ook voor vele andere feestgangers dreigt de nieuwe cancelcultuur in Rusland hun carrière de nek om te draaien. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen