Russisch bedrijf beschuldigd van “homopropaganda” vanwege regenboogijsje

Het Russische bedrijf Chistaja Linia ligt onder vuur vanwege een ijsje in de kleuren van de regenboog. Het hoofd van de Russische Vrouwenunie noemt het “homopropaganda” en hoopt dat president Poetin actie onderneemt tegen de bevroren lekkernij.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

“Ze zijn stilletjes deze leuke regenboogkleuren aan het promoten,” benadrukte Jekaterina Lachova van de Vrouwenunie in een videoconferentie met de Russische president Vladimir Poetin. Ze vreest dat het ijsje bijdraagt aan acceptatie van de LGBT+-gemeenschap onder kinderen. Volgens de BBC zei Lachova later in een interview: “Ik hou niet van de regenboog, net zoals ik niet van de swastika hou.”

Het hoofd van de Vrouwenunie hoopt dat Poetin zijn best gaat doen om de conservatieve traditionele Russische waarden te beschermen. De president antwoordde op haar verzoek: “Als er redenen zijn om te geloven dat dit propaganda voor niet-traditionele waarden is, dan moet het door de maatschappij worden opgelost, maar niet agressief.”

Poetin benadrukte geen probleem te hebben met homoseksualiteit, enkel met het propageren ervan.

De ijsfabrikant laat in een reactie weten dat hun ijsje niks te maken heeft met LGBT+-rechten. “Ons bedrijf staat voor de traditionele familiewaarden. We geloven dat de regenboog het zonlicht is na de regen. Niet de LGBT+-vlag,” aldus Armen Benjaminov, vicepresident van het bedrijf.

Benjaminov benadrukte zijn standpunt door het recent gehouden Russische referendum over de grondwet aan te halen. “Als vader van een grote familie heb ik voor de constitutionele amendementen gestemd, juist om de traditionele waarden te beschermen.”

De nieuwe Russische grondwet verbiedt expliciet het homohuwelijk. Daarnaast geeft het Vladimir Poetin het recht om tot 2036 president te kunnen zijn. De campagne voor de grondwet ging gepaard met verschillende aanvallen op de LGBT+-gemeenschap, zoals een reclamespotje over een homokoppel dat een kind wil adopteren.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen