Rusland: voorstel om LGBT+-organisaties als ‘extremistisch’ te bestempelen

LGBT+-organisaties in Rusland kunnen in de toekomst worden aangemerkt als ‘extremistisch’. De voorzitter van een invloedrijke commissie die de bescherming van het kind moet waarborgen oppert dit idee in Russische media.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Commissievoorzitter Andrej Tsyganov ziet het label ‘extremistisch’ als een mogelijkheid om het wetshandhavers makkelijker te maken om op te treden tegen onder andere ‘radicaal feministische’ en LGBT+-organisaties. “Deze bewegingen moeten erkend worden als extremistisch, als extremistische ideologieën." Tsyganov wil kinderen namelijk ‘beschermen’ tegen uitingen van die groepen op sociale media.

Rusland heeft eerder het label ‘extremisme’ gebruikt voor groepen zoals de Jehova’s getuigen en de organisatie van oppositieleider Aleksej Navalny, schrijft The Moscow Times. Dat nu LGBT+-organisaties ook onder die categorie kunnen gaan vallen, zou een volgende stap zijn in het marginaliseren van de Russische LGBT+-gemeenschap. Zo stelde Rusland in 2013 de beruchte homopropagandawet in, die uitingsmogelijkheden van de LGBT+-gemeenschap drastisch inperkt.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen