RFSL medewerker veroordeeld voor verkrachting jonge LGBT+-asielzoekers

Een medewerker van de grootste LGBT+-belangenorganisatie in Zweden (RFSL) is op woensdag 15 april veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor het misleiden, verkrachten en seksueel intimideren van jonge niet-gedocumenteerde LGBT+-immigranten sinds 2019. Hij zou ze hebben laten geloven een doorslaggevende rol te hebben in het verloop van hun asielprocedure.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Een 56-jarige man in Stockholm, heeft op 15 april vier jaar gekregen voor het verkrachten van zes en het seksueel intimideren van vier jonge niet-gedocumenteerde asielzoekers. Zo vertelt de 25-jarige Samuel in een Zweeds dagblad dat de man de deur op slot deed en de ramen bedekte, waarna hij hem dwong onbeschermde seks met hem te hebben. De medewerker had bij RFSL de taak immigranten te informeren over veilige seks en voorbehoedsmiddelen. Ook moest hij ze helpen bij het contact met de Zweedse autoriteiten. De ‘activist’ gebruikte zijn functie om de jonge mannen wijs te maken dat het weigeren in te stemmen met seks zou leiden tot problemen bij het immigratiebureau en dat ze uit het land gezet kunnen worden hierdoor.

Bij de hoorzitting waren vrijwilligers van RFSL aanwezig, zij bevestigden dat de verdachte cliënten zag na werktijd. De ex-medewerker krijgt vier jaar celstraf en moet elk slachtoffer een geldboete betalen. Na de veroordeling hebben nog zes slachtoffers aangifte gedaan. Overigens pleitte de man zelf niet schuldig.

RFSL zet zich al 70 jaar in voor de rechten van LGBT+-personen in Zweden. Er zijn 34 lokale afdelingen waarin activisten cursussen op scholen, klinieken en bedrijven geven over de rechten van mensen uit de regenbooggemeenschap. De organisatie adviseert ook aan de overheid. RFSL wist eerder van de aantijgingen, maar heeft dit naar eigen zeggen op verzoek van de slachtoffers pas later overgedragen aan autoriteiten. In een statement op de website geeft de organisatie aan meteen een intern onderzoek te zijn gestart. Ook zou de ex-medewerker tijdens het latere externe onderzoek in 2020 zijn geschorst. Verder benadrukte het statement nog de verontwaardiging vanuit de organisatie ten aanzien van de gebeurtenissen. “RFSL en RFSL Stockholm veroordelen alle vormen van misbruik. RFSL is een organisatie die is gebouwd op waarden, ter bescherming en ondersteuning van LGBTQI-mensen die worden blootgesteld aan geweld, bedreigingen en haat.”

Lees het volledige statement hier.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen