Regeringspartij Georgië gaat "LGBT+-propagandawet" introduceren

De regerende partij in Georgië staat op het punt om een wet tegen "LGBT+-propaganda" in te dienen. Daarmee zal het Kaukasische land het voorbeeld van Rusland volgen, terwijl Georgië juist aspiraties heeft om toe te treden tot de Europese Unie.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Volgens het Georgisch persbureau Interpress is fractievoorzitter Mamoeka Mdinaradze van plan om de wet volgende week in te dienen. Zijn sociaal-democratische partij Georgische Droom is zeer conservatief als het aankomt op LGBT+-onderwerpen. 

Ondanks dat de wet is nog niet ingediend, is Mdinaradze ervan overtuigd dat tegenstanders worden "getraind" om oppositie te voeren. Daarbij wijst hij naar "Pride" en het Ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties. Hij roept deze organisaties dan ook op om "goed te begrijpen wat ze steunen". Men moet volgens hem minderheidsrechten en "schadelijke LGBT+-propaganda" niet met elkaar verwarren. Dit standpunt heeft Georgische Droom al langer. Zo sprak voormalig minister-president Irakli Garibasjvili over "een catastrofe" in de Westerse wereld als gevolg van LGBT+-emancipatie. 

De inhoud van de wet is nog niet duidelijk, maar het naar de LGBT+-emancipatiebeweging refereren als "propaganda" komt oorspronkelijk uit de koker van buurland Rusland. Daar wordt deze wet gebruikt om de expressievrijheid van LGBT+'ers in te perken. De officiële gedachte hierachter is dat kinderen hiertegen moeten worden "beschermd", maar inmiddels gaat het over alle uitingsvormen van de gemeenschap. 

De Georgische ombudsman heeft zorgen over het wetsvoorstel en roept op om grondwettelijke rechten te waarborgen. Ook de Europese Unie heeft eerder haar zorgen uitgesproken over LGBT+-rechten in het Kaukasische land. Het inperken van LGBT+-rechten zou bovendien een mogelijke toetreding tot de Europese Unie kunnen tegenwerken, iets wat het merendeel van de bevolking juist graag wil.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen