“Regenbooggolf” na Amerikaanse verkiezingen, staatsparlementen worden steeds diverser

Terwijl de stemmen voor de presidentsverkiezingen nog steeds geteld worden en het nog speculeren is of Joe Biden of Donald Trump de aankomende vier jaar het Witte Huis mag bewonen, vond er in de schaduw van de twee kemphanen een “landslide” van verkozen LGBT+-kandidaten plaats. OUTtv licht een paar bijzondere verhalen uit.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Naast de landelijke verkiezingen mochten de Amerikaanse kiesgerechtigden ook stemmen voor de staatsparlementen. Met name daar is de LGBT+-vertegenwoordiging omhooggeschoten. Zo komt de biseksuele Democraat David Ortiz in het Huis van Afgevaardigden van de staat Colorado. Ortiz heeft in het leger gediend als helikopterpiloot, maar vanwege een crash zit hij in een rolstoel. Met zijn verkiezingswinst verovert hij de zetel van het 38e district, die in de vorige termijn in handen was van een Republikein. Nu Ortiz die positie mag bekleden, is hij de eerste openlijk biseksuele parlementariër in Colorado ooit.

In Hawaï heeft een openlijk LGBT+-kandidaat zijn Republikeinse tegenstander voor een zetel in het Hawaïaanse parlement met een ruime marge verslagen. Adrian Tam is daarmee de enige LGBT+-parlementariër in de staat. De verslagen Republikeinse kandidaat was erg controversieel, aangezien hij de oprichter is van de Hawaii Proud Boys, een organisatie die anti-LGBT+ is en door sommigen wordt bestempeld als een vorm van neonazisme. De landelijke beweging kreeg volop aandacht toen Donald Trump de Proud Boys opriep “stand by” te staan.

In Oklahoma is Mauree Turner gekozen als eerste non-binaire staatsparlementariër ooit voor het 88e kiesdistrict van die staat. De 27-jarige Turner versloeg in de voorverkiezingen met een zeer progressieve agenda de Democraat die momenteel dat district vertegenwoordigt. Turner (aangesproken met ‘zij’ of ‘die’) is ook de eerste moslima in het staatsparlement van Oklahoma.

Georgia krijgt eveneens de eerste openlijke LGBT+-staatssenator. De lesbische priester Kim Jackson gaat aan de slag in de conservatieve staat, die bekend staat voor het aannemen van wetten die de rechten van LGBT+-personen inperken. Hoewel er in de afgelopen tijd vooruitgang is geboekt, heeft Jackson nog genoeg werk te doen.

Ook zijn er een aantal trans personen verkozen tot de staatsparlementen. Een daarvan is de native-American Stephanie Byers, die verkozen is tot congres van Kansas. Dat de voormalige lerares de eerste verkozen transgender native-American is, is voor haar slechts een detail. Tegen nieuwswebsite them. zegt ze dat er “zoveel meer problemen” zijn op te lossen dan enkel die van de LGBT+-gemeenschap die ze aankaart.  

Daarnaast heeft Palm Springs in Californië ook een primeur te pakken: de woestijnstad heeft de eerste openlijk biseksuele burgemeester van het land verkozen. Christy Holstege volgt daarmee de homoseksuele burgemeester Robert Moon op. Fun fact: Moons gemeentebestuur bestond uit enkel LGBT+’ers, waar ook Holstege een functie had.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen